Spor – hvad er det

I Dansk Politihundeforenings konkurrenceprogram, er sporet en af de store øvelser, som går ud på, at hund og fører skal følge et fremmedspor og tilvejebringe lagte små genstande. Sværhedsgraden varieres i Unghunde-, Patrulje-, Kriminal- og vinderklassen ved sporets underlag, længde og alder samt antallet og størrelsen af genstande som hund og fører skal finde.

Denne øvelse er også betegnet som en af de store øvelser, som kræver meget af såvel hund som fører, mest af alt koncentration, udholdenhed og erfaring. Det sidste får hunden gennem masser af træning, hvorfor øvelsen faktisk er vanskelig træningsmæssigt, pga de mange variationer et spor kan antage, når man varierer sporets alder og længde samt underlagets beskaffenhed og ikke mindst udformningen af sporet med knæk og drejninger samt de henlagte genstande, deres størrelse og materiale. Øvelsen i Patrulje- Kriminal- og Vinderklassen udgør med 41 point ud af 230 knap 18% af konkurrencens samlede point.

Øvelsen indlæres i hunden allerede fra den er helt lille hvalp, så det er et langt forløb over noget år, før hund og fører behersker sporsøget bare nogenlunde. Dette er øvelsen, hvor fører virkelig skal gribe det rigtigt an og skynde sig langsomt og for mig har det været ekstra vigtigt at overholde Træningspyamiden

Det er også vigtigt, at hundeføreren gør sig klart, at der er mange måder at træne spor på og at hunden IKKE går 1000m spor og trykker næsen ned i hvert eneste fodspor for sjovt, den gør det, fordi den har lært, at den bliver fyrsteligt belønnet undervejs og ved slutningen af sporet.